Wat is Kunstmatige intelligentie?

Voor degenen die nog niet veel weten over deze technologie, zal deze blog hopelijk helpen om het wat beter te begrijpen. Je hebt vast wel eens gehoord van termen als: Digitale Transformatie, Kunstmatige intelligentie (KI), Artificial Intelligence (Ai), Machine Learning, Deep Learning, Big Data, en ga zo maar door. Al deze termen zijn met elkaar verbonden en maken deel uit van deze technologische revolutie. Nu is het tijd om iets met deze technologische vooruitgang te doen. De veranderingen gaan in een zeer snel tempo, je kunt simpelweg niet achterover leunen en toekijken hoe de concurrentie zich in deze ‘fast lane’ beweegt, dus: stap mee op de technologische sneltrein!

Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI) is moeilijk te definiëren. Als je de term ‘Ki’ googelt, krijg je resultaten met verschillende definities. Een definitie die ons aanspreekt is: “Ki is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen of na te bootsen.’ Bijvoorbeeld het vertalen van de ene taal naar de andere, analytics, robotschrijvers, virtuele ervaringen en zelf rijdende auto’s. Experts hebben ontdekt dat computers zelfstandig kunnen leren als ze een paar instructies krijgen in de vorm van algoritmen. Algoritmes zijn wiskundige instructies. Algoritmen zijn wiskundige instructies voor het oplossen van een probleem of het voltooien van een proces. De stappen in een algoritme kunnen zeer nauwkeurig en welomschreven zijn.

De methodologieën achter Ki zijn echter niet nieuw. Al tientallen jaren worden bekende technieken op verschillende manieren gebruikt om grootse nieuwe ontwikkelingen te bereiken. Door deze verschillende technieken is Ki moeilijk te definiëren, er zijn namelijk verschillende technieken van toepassing. Bijvoorbeeld; machine learning is een van de vele onderdelen/categorieën van Ki, maar niet alle Ki heeft te maken met machine learning. Machine Learning is een manier om Ki te bereiken. Laten we voor nu concentreren op kunstmatige intelligentie.

Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, noch de meest intelligente die overleeft. Het is degene die zich het best kan aanpassen aan veranderingen. – Charles Darwin

We weten inmiddels dat Ki onze wereld verandert. Hieronder vind je enkele voorbeelden van bedrijven die nu al gebruik maken van de kracht van Ki:

Apple: Siri’s virtuele assistent software.

IBM: Zij ontwikkelden Watson, een cognitief systeem (supercomputer) dat een nieuw partnerschap tussen mensen en computers mogelijk maakt.

Tesla: Tesla: Zelf rijdende auto’s. Bekijk de video, het is geweldig!

Amazon: Aankoopvoorspelling. De anticiperende verzendsoftware van Amazon belooft artikelen te kunnen sturen voordat je ze nodig hebt, zodat je niet meer op het laatste moment naar de winkel hoeft te gaan.

Spotify en Netflix: Deze bedrijven bieden een aanbevelingsdienst aan op basis van de interesses en de beoordelingen die je in het verleden hebt gegeven.

Nu heb je een aantal voorbeelden van Ki-technologieën. Het is misschien geen verrassing, maar zoals je kunt zien gebruiken we Ki allemaal al op dagelijkse basis. Ki is overal en het maakt een enorm verschil in ons leven. Er zijn een aantal zeer interessante films die we je aanraden om te bekijken als je meer wilt leren over dit onderwerp: Ex Machina, Westworld, Her, The Matrix of The Imitation Game.

Zonder gegevens om van te leren, kan Ki niet beter worden. Wij geloven dat geweldige ontwikkelingen mogelijk zijn met Ki, maar we weten ook dat de impact van Ki immens is. Wij willen mensen en organisaties helpen om future proof te worden met onze kennis over Ki.

Digital Transformation

Is jouw bedrijf klaar voor de toekomst? Laten we eens een kop koffie drinken!

Doe de online test!

Wij willen dat jouw project slaagt! Neem gerust contact met ons op via hello@oably.com or +31 (0)40 304 1793.